Geniet van de natuur als een wandeling in de wolkenProjecten

2008-01-12 Nieuwjaarsreceptie Oisterwijk

Eikebomen geplant in Berezhany dankzij actie B-Team op Nieuwjaarsreceptie Gemeente Oisterwijk

Op de Nieuwjaarsreceptie (2008) van de gemeente Oisterwijk was het B-Team aanwezig om zich te presenteren. Naast het uitdelen van chocolade-eikeltjes, werden er ook zo'n 100 jonge eikebomen uitgedeeld. Hieronder het verhaal hoe het met één van deze bomen verder gegaan is.
We horen natuurlijk graag hoe het met de rest van de bomen verlopen is.

Ongeveer 120 kinderen waren aanwezig bij het planten van de eik. De school is een Internaatschool in het district Berezanhy, vrijwel het armste deel van de regio Ternopil, Ukraine.

De achtergrond van de kinderen:
  • Weeskinderen
  • Kinderen uit ontwrichte gezinnen
  • Kinderen waarvan de ouders uit de ouderlijke macht zijn ontzet.
Kortom kansarme kinderen. Voorts kansloos omdat het diploma van de internaatschool garant staat voor `geen enkele kans op de arbeidsmarkt`.

Korte samenvatting:

Ik heb aangegeven dat de boom symbolisch is. Omdat hij klein en zwak is wordt hij geplant en de verantwoording voor verzorging wordt bij de leerlingen gelegd. Daardoor groeit hij uit tot grote sterke boom, die ons beschutting biedt maar ook producten levert. Zo ook met de leerlingen: jong en zwak, maar door zorg en aandacht zullen zij uitgroeien tot waardevolle deelnemers aan de maatschappij.

Een van de jongens was daardoor zo geraakt dat hij vroeg of hij de boom mocht planten.  (Note: deze jongen was door zij moeder ongewenst en zij heeft, om van hem af te komen, hem met kokend water overgoten. Vanuit Nederland zijn veel cosmetische operaties betaald om de schade te herstellen).

Uiteraard feestelijk afgesloten met fruit, ijs en snoep. Voor de kinderen ongekende luxe.

Millenniumdoel 2 heeft deze week concreet invulling gekregen.

aanplant Eikeboom Berezanhy aanplant Eik Berezhany aanplant Eik Berezhany