Geniet van de natuur als een wandeling in de wolkenProjecten

2008-07-15 Biodiversiteit in het Natuurtheater

Foto's van biodiversiteit in het Natuurtheater in Oisterwijk, met dank aan Wim Schoenmakers.
 
Biodiversiteit in het natuurtheater
 
Op initiatief van kapelaan Rovers werd in 1936 het Oisterwijkse openluchttheater gebouwd.
 
De tribunes van het  half-ronde amfitheater zijn gemetseld met een zachte mortel op basis van kalk, zand, schelpengruis, leem en gehakseld stro. 
De gebruikte stenen zijn de zogenaamde kloostermoppen. Dit zijn groot formaat bakstenen, die al in de middeleeuwen door verschillende kloosters werden geproduceerd.
Voor het natuurtheater werd een speciaal extra groot formaat stenen gebakken om voldoende zitoppervlakte te krijgen.
De stenen die het dichtst bij de vuurhaard lagen, werden harder afgebakken dan de stenen die op grotere afstand lagen. De variatie in hardheid van de stenen levert een extra bijdrage aan de plantendiversiteit.
 
Tot 1988 waren planten die zich tussen de stenen wilde vestigen, geen lang leven beschoren. De zitplaatsen moesten vooral schoon en plantenvrij zijn. Met de nodige chemische bestrijdingsmiddelen werd met succes de aanval ingezet.
 
In 1988 kwam het natuurbeheer van het natuurtheater in handen van Bert Klerks, die overstapte naar een biologisch verantwoorde wijze van beheer. Weg met de gifspuit!
 
De begroeiing tussen de horizontaal gelegen stenen wordt kort gehouden met een grastrimmer. De planten tussen de vertikaal gelegen stenen kunnen wat meer hun gang gaan.
 
Door deze aanpak zijn de tribunes nu verworden tot een echt natuur-theater!
 
Er is een grote verscheidenheid aan planten aanwezig. Sommige daarvan hebben heel specifiek het kalkrijke stenige substraat als levensbron nodig.
Van deze laatste soort troffen wij onder meer aan:
De Muurvaren (Asplénium ruta-murária) , de  Muurleeuwebek (Cymbalária murális) en de Tongvaren (Phyllitis scolopéndrium)  
 
Wim Schoenmakers
15 Juli 2008


Tongvaren in Natuurtheater in Oisterwijk Muurvaren in Natuurtheater Oisterwijk