Vertraging in het actualiseren van het Groenprogramma, Groen blijft hierdoor (deels) onbeschermd

De gemeente Oisterwijk beschikt over een sterk verouderd Groenprogramma (2013-2017). Hoog tijd voor een actualisatie. Dat vond de gemeente vorig jaar ook. Wij hebben de gemeente toen input  geleverd voor de evaluatie van het Groenprogramma. 

Nu, na ruim een anderhalf jaar, zien wij geen voortgang in het maken van het nieuwe Groenprogramma. Onze onvrede hebben wij geuit in een artikel in de Nieuwsklok en Oisterwijk Nieuws. Strekking van het artikel is dat veel groen en groenstructuren niet beschermd zijn. Met als gevolg dat groenstructuren die niet op de Groene Kaart staan, vergunningvrij gekapt kunnen worden. Ook staan nieuwe, waardevolle bomen nog niet op de Groene Kaart. Verder vindt beschadiging van groenstructuren plaats door ontoereikende handhaving, etc. etc.

De gemeente heeft ons verteld dat zij zoekende is naar de samenhang tussen het op te stellen Groenprogramma en de nieuwe Omgevingswet. Dit blijkt een nieuwe, complexe en nog niet uitgekristalliseerde kwestie te zijn. De gemeente gaat daarom een Onderzoeksbureau om advies vragen. De huidige gemeentelijke planologische visies (Omgevingsvisie en de Visie Buitengebied) bevatten in ieder geval te weinig kader voor een actualisatie van het Groenprogramma. 

Niet eerder dan het eerste kwartaal 2025 zal er een ‘plan van aanpak’ worden vastgesteld, waarna het opstellen van een nieuw Groenprogramma kan beginnen. Door deze vertraging blijven de zorgen van het B-team over het gebrek aan bescherming van groen(structuren) in onze gemeente onverminderd  bestaan.  Daarom hebben we met de gemeente besproken wat we nu toch al aan input (bijvoorbeeld voor de Groene Kaart) kunnen aanleveren.

Vrienden kunnen ons helpen door nu al suggesties te doen om bepaalde  bomen en groenstructuren aan te melden voor opname op de Groene Kaart. Ook zijn vrienden welkom die zich in de toekomst op andere wijze samen met ons willen inzetten voor het actualiseren van de Groene Kaart. 

Overigens blijven wij van mening dat de gemeente meer aandacht moet geven aan biodiversiteit door de gemeentelijke uitgangspunten en doelstellingen voor biodiversiteit stevig op te nemen in een afzonderlijke gemeentelijke beleidsnota Biodiversiteit. Immers, steeds meer overheden en instanties –  ook de Europese Centrale Bank en Pensioenfondsen – vereisen doelstellingen op het vlak van biodiversiteit. Wij vinden dat de gemeente niet achter kan blijven. 

Peter Rietveld

B-teamlid

1-12-2024

 

Scroll naar boven